MOLÍ D’OLI


HISTÒRIA

MOLA DE PEDRA

Es la única peça del molí del segle XIX de Can Sapera que és conserva actualmente.

BATEDORA

Corresponen a la primer remodelació del molí que coincideix amb l’arribada d’electricitat al poble de Bigues a la década del 1920.

El Trull de Can Sapera de Bigues data ja del segle XIX, primer per la producció de l’oli de la casa. Va anar adquirint importància a mesura que es van anar tancant els altres molins d’oli del poble i després els de la comarca.

Aquest fet va obligar a evolucionar el molí fins a com el coneixem avui dia, esdevenint l’únic molí d’oli en actiu del Vallès Oriental.

La poca transformació del molí el fa ser molt singular; encara s’hi poden veure les moles de pedra que van funcionar fins als anys 70 (actualment substituïdes pel molí de martells).

L’elaboració de l’oli era totalment manual. Tot plegat fa de El Trull de Can Sapera una imatge del que va ser la revolució industrial del nostre poble durant el darrer centenari.

L’any 2006 es posà en marxa un molí amb maquinària moderna totalment automatitzat.
BATEDORA

Batedora que correspont a la segona remodelació del molí als anys 60-70.

DIGITALITZACIÓ

Les batedores de la era digital (2018).

PROCEDIMENT D’ELABORACIÓ DE L’OLI

El millor temps per començar a fer la recol·lecció de l’oliva és quan aquesta comença a canviar de color de verd a morat, i es porta al molí com més aviat millor (al mateix dia) per a la seva molturació.

En el molí, l’oliva és sotmesa a tres processos físics per a l’obtenció de l’oli:

Primer, la trituració de l’oliva: mitjançant les moles de pedra o el molí de martells per tal d’aconseguir una pasta homogènia que faciliti la sortida del suc de l’oliva (aigua i oli).

Segon, el batut de la pasta que s’escampa per sobre dels cofins abans d’anar a la premsa. Aquesta pasta sotmesa a pressió separa el suc de l’oliva (part líquida) de la sansa, molina o pinyolada (part sòlida).

Tercer, la decantació de la part líquida de l’oliva (oli i aigua) per separar l’oli de l’aigua.
L’oli de màxima qualitat es pot consumir directament i/o pot ser conservat en dipòsits d’acer inoxidable.

Can Sapera és un molí compromès amb el medi ambient per això es recicla tota la part residual de l’obtenció de l’oli. La sansa o pinyolada es destina a l’obtenció de l’oli de sansa i/o bé s’utilitza com a biocombustible per a calefaccions. Les aigües residuals són emprades com a adob.

QUALITATS

L’oli verge d’oliva ha estat considerat des de l’antiguitat un medicament per les propietats naturals i la seva acció medicinal.

  • Protegeix contra les infeccions cardíaques, ja que aporta colesterol bo (HDL).
  • És un remei natural per a les úlceres estomacal.
  • Ric en vitamines:
  • A: Reforça la vista.
  • E: Antioxidants cel·lulars
  •  K: Ajuda a la cicatrització de les ferides.
  • Com és un greix insaturat és molt adequat per a l’alimentació infantil
Ubicació
Carrer Roquetes,nau 101, Barcelona
info@cansapera.com
+34 93 865 80 80
De Dilluns a Divendres: 9h-13:30h i 16h-20h
Dissabte, Diumenge i festius: 9h-14h

PREGUNTES FREQUENTS

El rendiment de les olives varia al llarg de la temporada, des d’un 10% a inici de temporada (cada 10 Kg obtindrem 1 L d’oli) a finals de temporada pots aconseguir fins a un 20% o més. (cada 10 Kg obtindrem 2 L d’oli). Aconsellem recollir les olives a inicis de temporada per aconseguir un oli de més bona qualitat.

L’oli s’ha de guardar en un lloc fosc i fresc, mai superior als 20 °C perquè no es torni ranci. Si l’oli es congela, no perd cap de les seves propietats i manté el mateix gust. El millor sistema d’emmagatzemar grans quantitats d’oli és guardar-lo en bidons d’acer inoxidable.

No.

Les olives que cauen de l’arbre abans d’estar madures és perquè no estan en bon estat. Quan és el temps, les olives es fan caure de l’arbre i es recullen amb borrasses. Un cop encaixades, s’han de portar al molí el més aviat possible abans del tercer dia.

A la nostra comarca -Vallès Oriental- les olives es recullen des de principis de novembre fins a finals de desembre.


ACTUALITAT