MOLÍ D’OLI


HISTÒRIA

MOLA DE PEDRA


És l’única peça que es conserva del molí del segle XIX

BATEDORA

Correspon a la primera electrificació del molí als anys 20

El Trull de Can Sapera de Bigues data del segle XIX. Al començament, era un molí per a la producció d’oli de la casa. Va anar adquirint importància i volum de producció a mesura que s’anaven tancant els altres molins d’oli del poble i, després de la comarca.

Amb el temps ha esdevingut l’únic molí d’oli en actiu del Vallès Oriental.

Com que les remodelacions del molí han estat parcials en cada etapa de millora, es pot veure l’evolució de la maquinària dels molins al llarg del segle XX.

De l’elaboració de l’oli totalment manual s’ha passat a l’automatització total del procés. Es pot dir que el Trull de Can Sapera és tot un emblema del que va ser la revolució industrial del nostre poble durant els darrers cent any.

L’any 2006 es va posar en marxa un molí amb maquinària moderna totalment automatitzat.

BATEDORA VERTICAL

Correspon a la segona remodelació del molí als anys setanta – vuitanta

DIGITALITZACIÓ

Batedores de l’era digital

PROCEDIMENT D’ELABORACIÓ DE L’OLI

El millor temps per començar a fer la recol·lecció de l’oliva és quan comença a canviar de color de verd a morat, que i es porta al molí com més aviat millor, si pot ser, el mateix dia, per fer la molinada o molta.

En el molí, l’oliva és sotmesa a tres processos físics per a l’obtenció de l’oli:

Primer, la trituració de l’oliva: mitjançant un molí de martells es tritura l’oliva per tal d’aconseguir una pasta homogènia que faciliti la sortida del suc de l’oliva: aigua i oli.

Segon, el batut de la pasta per ajudar a fer més líquid l’oli i facilitar-ne l’extracció.

Tercer, l’extracció de l’oli per centrifugació. Per la seva densitat més lleugera, l’oli se separa de l’aigua i de la matèria sòlida. En aquest moment l’oli sortint ja és apte pel consum i s’envasa immediatament per distribuir-lo. Al ser un producte 100% natural, cal tenir cura de la seva conservació.

Can Sapera és un molí compromès amb el medi ambient, per això es recicla tota la part residual de l’obtenció de l’oli. La sansa o pinyolada es destina a l’obtenció de l’oli de sansa o bé s’utilitza com a biocombustible per a calefaccions. Les aigües de rentat són utilitzades per a fer compost i adob.

QUALITATS DE L’OLI

L’oli verge d’oliva ha estat considerat des de l’antiguitat un medicament per les propietats naturals i la seva acció medicinal.

  • Protegeix contra les infeccions cardíaques, ja que aporta colesterol bo (HDL).
  • És un remei natural per a les úlceres estomacals.
  • És ric en vitamines.
  • Reforça la vista
  • Actua com a antioxidant cel·lular
  • Ajuda a cicatritzar les ferides.
  • És molt adequat per a l’alimentació infantil perquè és un greix insaturat.
Carrer de les Roquetes, 101, 08187 Santa Eulàlia de Ronçana, Barcelona
info@cansapera.com
+34 93 865 80 80
De dilluns a divendres: 9h-13:30h i 16h-20h
dissabte, diumenge i festius: 9h-14h

PREGUNTES FREQÜENTS

El rendiment de les olives varia al llarg de la temporada, des d’un 10%  quan comença  (de cada 10 Kg obtindrem 1 L d’oli) fins a un 20% o més a finals de temporada. (de cada 10 kg obtindrem 2 l d’oli). Aconsellem recollir les olives a inici de la temporada per aconseguir un oli de més bona qualitat.

L’oli s’ha de guardar en un lloc fosc i fresc, mai superior als 20 °C perquè no es torni ranci. Si l’oli es congela, no perd cap de les seves propietats i manté el mateix gust. El millor sistema d’emmagatzemar grans quantitats d’oli és guardar-lo en bidons d’acer inoxidable.

NO

Les olives que cauen de l’arbre abans d’estar madures és perquè no estan en bon estat. Quan és el temps, s’han de fer caure les olives de l’arbre i es recullen amb borrasses. Un cop encaixades, s’han de portar al molí el més aviat possible abans del tercer dia.

A la nostra comarca, el Vallès Oriental, les olives es recullen des de principis de novembre fins a finals de desembre.

Al Vallès, les olives es poden començar a recollir a principis de novembre fins a finals de desembre, Dependrà en bona part del tipus de varietat de l’oliva, perquè hi ha varietats que maduren molt aviat, en canvi d’altres ho fan a finals d’any.

De totes les olives es pot treure oli, però hi ha varietats més idònies  com són  la vera, l’arbequina, la picual, la blanqueta o blanc-roig…  No és aconsellable fer-ho amb varietats típiques de fer conserva  com la mançanilla, sevillana, gordal,  perquè donen molt poc oli.

En el nostre molí aconsellem 400 kg com a mínim. Podem fer partides més petites, però la quantitat d’oli resultant és molt poca.

ACTUALITAT / CAMPANYA